Jokainen meistä vanhenee joskus. Monella on iän karttuessa toiveena pystyä asumaan omassa kodissaan mahdollisimman itsenäisesti mahdollisimman pitkään. Nykyään se onkin monen kohdalla mahdollista, vaikka vanhuuteen liittyvät vaivat alkaisivatkin rajoittaa elämää muilla tavoin. Omassa kodissa asumisen edellytyksenä on ikäihmisten kohdalla tietysti se, että elinympäristö on riittävän turvallinen ja että apua saa aina kun sitä tarvitaan. Seuraavaksi käydään läpi pari erityisen tärkeää seikkaa, joilla seniorin kotiin luodaan helposti itsenäistä elämää helpottavat puitteet.
Kodin remontoiminen ikääntyvän ihmisen tarpeisiin
Usein iäkäs ihminen tarvitsee liikkumiseen esimerkiksi keppiä tai rollaattoria, tai liikkuminen on muuten hankalaa tai huteraa. Tällöin kotona on tärkeää taata mahdollisimman sujuva liikkuminen. Vaikka koti olisi jo vuosikymmenten ajalta tuttu, voivat korkeat kynnykset tai terävät nurkkaukset tulla yllättäen vastaan näön tai tasapainon heikentyessä. Monessa kodissa tarvitaankin tässä tilanteessa ennen pitkää remonttia tai sisustuksen muokkaamista muilla tavoin siten, että se palvelee paremmin ikääntyvän ihmisen tarpeita.
Vaikka kyseessä olisikin iäkkään ihmisen koti, ei sen onneksi silti tarvitse näyttää palvelutalon asunnolta. Esimerkiksi Rörfokus tarjoaa valikoimassaan monenlaisia myös ikäihmisten kotiin soveltuvia kalusteita niin kylpyhuoneeseen, keittiöön kuin muihinkin kodin tiloihin. Laadukkaat ja sopivalle korkeudelle asennetut kalusteet sekä helppokäyttöisyys ovat senioreiden koteja remontoidessa äärimmäisen tärkeitä seikkoja.
Ikäihmisille suunnatut virtuaalipalvelut
Koska nykyään vain harva asuu esimerkiksi jälkikasvunsa kanssa samassa taloudessa, saattaa yksin tai niin ikään iäkkään kumppanin kanssa kotona asuminen herättää epävarmuutta. Erilaiset turvarannekkeet ja senioreille suunnatut virtuaaliset palvelut ovatkin tulleet vuosi vuodelta yhä suositummiksi, ja niiden avulla moni vanhus pystyy asumaan mukavasti ja turvallisesti omassa kodissaan pidempään.
Koska nyky-yhteiskunta on siirtynyt vauhdilla yhä digitaalisemmaksi, ovat monet iäkkäämmät ihmiset kokeneet joutuneensa syrjäytetyiksi. Kyse ei useimmissa tapauksissa ole kuitenkaan siitä, etteivätkö iäkkäämmätkin ihmiset voisi totuttautua uusiin teknologioihin. On syytä muistaa, että vanhemmat sukupolvet eivät ole varttuneet teknologian parissa, jolloin asioihin totutteleminen vie oman aikansa. Nykyään tarjolla on onneksi helppokäyttöisiä virtuaalipalveluita, joiden käyttöönotto ei vaadi teknologiaan tottumattomaltakaan suuria ponnisteluja. Erilaiset virtuaaliset sairaanhoitajan tapaamiset, pankkipalvelut ja muut asiointitilanteet tulevatkin epäilemättä yleistymään tulevina vuosina yhteiskuntamme digitalisoituessa yhä perusteellisemmin. Trendi ei ole loppujen lopuksi lainkaan pahasta; etenkin jos liikkuminen on hankalaa, voivat tällaiset palvelut olla ikäihmiselle kultaakin arvokkaampia.
kc9czz