Virtuaalisten vanhustenhoitopalveluiden aika on nyt

Onko sinunkin lähipiirissäsi yksi tai useita seniori-ikäisiä henkilöitä? Miten mukavaa onkaan keskustella erilaisista asioista ikääntyneiden, elämää nähneiden ja kokeneiden henkilöiden kanssa. Jokainen tarvitsee läheisyyttä ja hoitoa, erityisesti iäkkäät. Miten sinun mielestäsi seniori-ikäisten hoito pitäisi tulevaisuudessa järjestää?

Muuttuvat vanhustenhoitopalvelut lähihoivasta virtuaalisiksi

Jokainen tarvitsee ikääntyessään tukea, läheisyyttä ja apua enemmän kuin aiemmin. Fyysinen kunto tuntuu pikkuhiljaa rapisevan ja muisti pätkii, joka ymmärrettävästi tuo myös turvattomuutta.

Useimmat iäkkäät henkilöt kuitenkin kokevat kodin edelleen paikaksi, jossa on turvallista elää ja olla. Kotona halutaan asua niin pitkään kuin se vain on mahdollista huolimatta siitä, että kodissa saattaa olla myös monia puutteita. Puutteiksi voidaan laskea esimerkiksi sisävessan tai lämpimän veden puute, jotka nykyään ovat kuitenkin suhteellisen harvinaisia.

Useammat seniori-ikäiset saattavat itse olla vailla monia elämään kuuluvia peruspalveluita, mutta silti he ovat itse huolissaan läheistensä pärjäämisestä. Useimmilla seniori-ikäisillä myös ystävyyssuhteet ovat vähentyneet, kun työelämä on päättynyt ja harrastuksissa ei enää jaksa säännöllisesti käydä.

Välimatka omaisiin ja muihin läheisiin saattaa olla pitkä ja yhteyttä pidetään useimmiten vain puhelimitse.

Omaiset tuntevat epävarmuutta iäkkään henkilön tilanteesta

Seniori-ikäisen läheiset, kuten aikuiset lapset voivat pahimmillaan tuntea pelon, epävarmuuden, riittämättömyyden ja syyllisyyden tunteita. Monia kauhistuttaa ajatus, että lähitulevaisuudessa ikääntynyttä omaista saattaisikin hoitaa älyrobotti.

Robotti, joka jakaa ruoat ja lääkkeet ja ehkä vielä lausuu sanasen, miltä se iäkkäästä henkilöstä tai omaisista kuulostaa? Onko kehitys ajanut jo ohi niin kovaa vauhtia, että kyydissä on vaikea pysyä? Tai ovatko maailmalla jopa säännöllisesti hoivateollisuuden parissa työskentelevät robotit vasta ensimmäisen askel virtuaalista hoivaa tarkasteltaessa.

Perinteinen hoivatyö lasketaan usein liian aikaa ja resursseja kuluttavaksi sekä mikä pahinta – todella kalliiksi. Ikääntyneen henkilön mielestä ihmisessä, eli ihmishoitajassa on kuitenkin aina se paras tuki ja turva.

Mitä virtuaalinen hoito tarkoittaa?

Virtuaalinen hoito ei aina tarkoita robotin tekemää hoivatyötä. Virtuaalihoidolla tarkoitetaan esimerkiksi turvapuhelimien lisäksi erilaisia virtuaalisuuteen perustuvia hoito-ohjelmia. Suomessa kokeilukäytössä on tällä hetkellä sähkömagneettinen iäkkään henkilöiden karkaamista estävä kello. Palvelukodeissa ympäri Suomen robotteja on myös käytetty iäkkäiden henkilöiden liikunnan- tai jumpanohjaajina.

Monet suomalaiset kokevat virtuaalisen teknologian olevan tervetullutta perinteisen hoivatyön rinnalle ilman että hoiva-alan työpaikat ratkaisevasti vähenisivät. Ihmiskontakteja tarvitaan aina niin hoidettavien seniori-ikäisten kuin myös hoivatyötä tekevien ammattilaisten mielestä.

Comments (266)

Leave a Reply

mts_cool