Vanhusten syrjäytyminen on ydinperheen, lähiöiden ja kuihtuvan maaseudun maailmassa kasvava ongelma. Monen vanhuksen lapset asuvat pitkän matkan päässä, ja ystävätkin saattavat olla jo monen multakerroksen alla. Vanhusten on vaikea keksiä tai kehitellä itse elämäänsä parantavia keinoja ja usein vanhus eristäytyy omaan kotiinsa ja unohtaa jopa omien arkirutiininsa askareiden tekemisen. Pahimmassa tapauksessa häntä alkavat vaivata erilaiset aivojen ja kehon käyttämättömyydestä johtuvat vaivat ja sairaudet.
Onneksi nykyteknologialla ja palveluinfrastruktuurilla voitaisiin kehittää vanhusten sosiaalista elämää. Perusedellytys olisi, että jokaisella vanhuksella olisi nykymaailman minivaatimukset täyttävä tietokone. Sen jälkeen mahdollisuudet ovat rajoittamattomat
-
Skype
Skypen avulla vanhuksen lapset ja lapsenlapset voivat soitella keskenään aitoa katsekontaktia unohtamatta. Skypeä voi käyttää nykyään jopa matkapuhelimilla, eli ajanpuutteen ei tulisi olla ongelma. Skypettää voi vaikka bussissa keskellä ruuhkaa tai töissä kahvitauolla. Skypeen voi myös ladata krediittejä, joilla voi soitta ulkomaisiin numeroihin edullisesti, mikäli lapsi asuu ulkomailla. Myös vanhusten omanikäisten kavereiden kännyköihin ja tietokoneisiin voisi asentaa skypen, ja vanhukset voisivat olla yhteydessä toistensa kanssa.
-
Nettipelit
Pelkkä jutustelu voi olla tylsää mutta netissä voi sopia treffejä vaikka nettipelien parissa. Netistä löytyvät kaikki mahdolliset lauta- ja korttipelit, ja miksei vanhana voisi oppia jotain suosittua ampumis- tai strategia- tai roolipeliä, jonka parissa voisi viettää aikaa ystävän tai lapsen kanssa.
-
Keskustelupalstat
Jos kavereiden kanssa kiinnostuksen aiheet ovat hieman erilaisia, netin keskustelupalstoilta löytyy kategorioita joka lähtöön. Käytännössä jokaiselle harrastukselle, kiinnostuksenkohteelle, poliittiselle suuntaukselle ja salaliittoteorialle on oma keskustelupalstansa, josta vanhus voi löytää samanhenkisiä ihmisiä.
-
Kerhoryhmät
Aito ihmisläheisyys ja kanssakäyminen on silti paras tapa parantaa vanhuksen elämän laatua. Vapaaehtoisia kavereita vanhuksille löytyy varmasti jokaisesta kaupungista. Vanhuksilla on usein myös kiinnostavia tarinoita, joita nuoret varmasti kuuntelisivat mielellään. Esimerkiksi Punainen risti järjestää vanhuksia ja vapaaehtoisia yhdistäviä kaverikerhoja. Vapaaehtoisia voisi myös pestata auttamaan askareissa kuten kaupassa käymisessä ja roskien viemisessä.
Vanhuksen virkeydelle olisi tärkeää, että hän saisi hoitaa päivittäiset askareet mieluummin jonkun henkilön avustuksella, kuin että joku tekisi kokonaan ne hänen puolestaan. Askareet luovat rytmiä ja merkitystä vanhuksen elämään, kun on jotain aikataulutettua tekemistä.
-
Treffipalvelut
Treffailua ei tarvitse lopettaa, vaikka ikää olisi mittarissa hieman enemmänkin. Nettipalveluissa on helppo selata monia kandidaatteja ja löytää mieleistä seuraa. Ja jos moderni teknologia ei tunnu niin hyvältä idealta ihmisten tutustumiseen, monilla lehdillä on vieläkin olemassa seuranhakuun tarkoitettu palsta. Tärkeintä on pitää mieli keveänä – kyse ei ole mistään vakavasta, vaan mukavasta seurasta.